Vitamín C v pleťové kosmetice

2020-07-28
Vitamín C v pleťové kosmetice

 

Vitamín C - kyselina L-askorbová v kosmetické chemii a kosmetologii je díky svým velmi silným antioxidačním vlastnostem považována za vitamín mládí. Kyselina L-askorbová není produkována lidským tělem, proto by měla být dodávána externě - ve formě stravy. Nejvíce vitamínu C se nachází v rostlinných produktech, jako je acerola, černý rybíz a šípky.
Přestože se s jídlem konzumuje velké množství vitamínu C, nárůst obsahu tohoto vitaminu v kůži je poměrně mírný. Navíc je toto množství sníženo vlivem volných radikálů obsažených v prostředí. K potlačení tohoto procesu by měla být kyselina L-askorbová aplikována lokálně, nejlépe ve formě kosmetického přípravku.

Vitamín C je, díky svým blahodárným vlastnostem, jedním z vitamínů, které jsou nejčastěji přidávané do kosmetických přípravků:

  • utěsňuje krevní cévy – ovlivňuje syntézu kolagenu typu I a III. Kolageny typu I a III jsou základními složkami škáry a nosnou látkou krevních cév.
  • má protizánětlivé vlastnosti – výsledek snížení aktivity jaderného transkripčního faktoru NFK-B, který je zodpovědný za produkci prozánětlivých cytokinů, včetně interleukinu 10 (IL-10). Interleuikin 10 (IL-10), jako jeden z mnoha prozánětlivých cytokinů, je zodpovědný za udržování lokálního zánětu, co znamená, že kůže potřebuje více času na regeneraci. .
  • má bělící účinek - má schopnost inhibovat enzym tyrosinázy, který se podílí na tvorbě melaninu - kožního pigmentu. Způsobuje to vytvoření menšího a zmenšení stávajícího množství pigmentu, co má vliv na zesvětlení pokožky nebo - při delším použití - sjednocení tónu pleti.
  • podporuje ochranu před UV paprsky - snižuje erytém způsobený UVB zářením, díky čemuž je dokonalým doplňkem působení slunečních filtrů.

 

1. Kyselina L-askorbová - INCI: Ascorbic Acid

Aktivní forma vitamínu C, vykazující vysokou nestabilitu. Jde o velmi nepříznivý jev spočívající v rozkladu látek pod vlivem vnějších faktorů (teplota, vzduch, světlo, nevhodné pH), které vedou ke ztrátě cenných vlastností vitamínu C. Ztráta stability a vlastností je také ovlivněna přítomností iontů těžkých kovů, zejména mědi a železa, což znamená, že kosmetické společnosti používají ve svých produktech místo kyseliny L-askorbové raději její deriváty. V kosmetických přípravcích se však kyselina L-askorbová používá v lipozomální formě (viz odstavec výše). Čistá forma vitamínu C se doporučuje pro mastnou pleť s nadměrnou seboreou. Je stabilní při pH 3,5 nebo méně.

Výhody:

  • Vysoce efektivní účinky
  • Rychlé rozjasnění a zlepšení barvy matné pokožky

Nevýhody:

  • Nízká stabilita při rozpuštění ve vodě
  • U lidí s citlivou pokožkou způsobuje četné podráždění
  • nízké pH a kyselinový charakter
  • Potřeba přidat do kosmetiky alkoholy a glykoly - jsou promotory přechodu pro kyselinu L-askorbovou
  • Požadované nízké kyselé pH (nižší než 3,5) - záruka proniknutí kyseliny L-askorbové skrz rohovou vrstvu pokožky 

Čistou formu vitamínu C najdete mimo jiné v:


Deriváty vitamínu C, jako je askorbylpalmitát, askorbyl glukosid, hořčík a fosforečnan sodný, askorbyl-tetraisopalmitát, jakož i kyselina 3-0 ethyl askorbová, jsou stabilnější.

 

2. Askorbyl palmitát - INCI: Ascorbyl Palmitate

Je to v tuku rozpustný protějšek kyseliny askorbové. Tato molekula během uvolnění do pokožky podléhá hydrolýze a přeměňuje se na kyselinu askorbovou a kyselinu palmitovou. Navzdory své vysoké stabilitě má nízkou biologickou aktivitu. Vitamin C v této formě také působí na zesvětlení zbarvení a stimuluje syntézu kolagenu. Má protizánětlivé vlastnosti tím, že inhibuje proces peroxidace lipidů a chrání citlivé nenasycené mastné kyseliny v hydrolipidové bariéře. Má ochranný účinek proti UVA a UVB záření, snižuje zarudnutí po opalování. Běžně používanými promotory pronikání v kosmetických produktech s vitamínem C jsou základní složky séra. Mezi ně patří alkoholy s nízkou molekulovou hmotností (včetně propylenu a butylenglykolu), které působí změnou hydratace keratinu. Glykoly lze bezpečně používat i při koncentraci 50% v hotovém přípravku. Mohou však způsobit podráždění, ale pouze při aplikaci na poškozenou a podrážděnou pokožku. Je to důležitý aspekt aplikace kosmetiky s obsahem vitaminu C během slunečných dnů. Ukazuje se, že pravděpodobně je za to zodpovědný kosmetický základ obsahující příliš mnoho promotorů penetrace, a nikoli samotný vitamin C.

Výhody:

  • Lepší stabilita ve srovnání s čistou formou vitamínu C - rozpustná v tucích
  • Pomalé uvolňování kyseliny askorbové - mírnější účinek než v případě čisté formy vitamínu C.
  • Stabilní při neutrálním pH

Nevýhody:

  • Omezené pronikaní pokožky
  • Špatně se vstřebává
  • Nedoporučuje se používat na podrážděnou pokožku

 

3. Ascorbyl Glucoside - INCI: Ascorbyl Glucoside

Vyrábí se z vitamínu C a škrobu, jedná se o formu kyseliny askorbové stabilizované molekulou glukózy. Taková kombinace umožňuje její postupné uvolňování a absorpci do vrstev pokožky pod vlivem enzymu přítomného v kůži, α-glukosidázy. Sjednocuje tón pleti, zesvětluje skvrny a zabarvení. Zachovává všechny vlastnosti kyseliny L-askorbové a vykazuje mnohem hlubší pronikání, stabilitu v kosmetice a tím i účinný účinek. Tato forma vitaminu C je stabilní při pH 6,5 až 7,5.

Výhody:

  • Mírnější působení než u kyseliny L-askorbové
  • Vyšší stabilita ve srovnání s čistou formou vitamínu C.
  • Příznivý účinek na pokožku ve vyšším rozmezí pH
  • Možnost proniknutí do hlubších vrstev kůže
  • Účinně bojuje proti zabarvení

Nevýhody:

  • Možnost podráždění kůže

Ascorbyl glukosid je najdete v přípravku:

 

4. Askorbyl fosfát hořečnatý - INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)

Hořečnatá sůl kyseliny askorbové, stejně jako aktivní forma vitamínu C, je rozpustný ve vodě, co ztěžuje pronikání do hlubších vrstev pokožky. Tato sůl má slabší antioxidační účinek než čistý vitamin C stejné koncentrace, proto by produkty měly obsahovat vysokou koncentraci MAP - nejméně 15%. MAP se doporučuje pro těhotné a kojící ženy a pro lidi, jejichž kůže vykazuje špatnou toleranci k dráždivým látkám.

Uvolňování kyseliny askorbové z této formy do pokožky je hydrolyzováno působením enzymu fosfatázy. Vykazuje účinné rozjasňující a antioxidační účinky v koncentracích nad 10%. Ve srovnání s kyselinou L-askorbovou je ve vodných roztocích stabilní a odolnější vůči oxidaci. Vitamín C ve formě fosforečnanu horečnatého je cennou složkou podporující antioxidační účinek rostlinných extraktů v receptu masek, tělových krémů a krémů proti stárnutí. Je stabilní při pH 7,0 - 8,5. 

Výhody:

  • Velmi jemný pro pokožku
  • Příznivý účinek ve vyšším rozmezí pH
  • Zabraňuje melanogenezi - účinně rozjasňuje zbarvení.

Nevýhody:

  • Velmi nízká propustnost do kůže - rozpustnost ve vodě -
  • Uvolnění menších dávek kyseliny L-askorbové - slabý antioxidační účinek


MAP najdete v:

 

 

5. Askorbyl fosfát sodný - INCI: Sodium Ascorbyl Phospate (SAP)

Sodná sůl kyseliny askorbové c vyznačuje podobnými vlastnostmi jako MAP, má však také silné antibakteriální vlastnosti, a proto je věnována pokožce náchylné k akné. Je také určen pro těhotné ženy a během kojení.

Má další nepřímý antibakteriální účinek. Používá se v přípravcích proti akné. Antioxidační vlastnosti vitamínu C v kosmetice působí proti žluknutí sekretovaného mazu v blízkosti mazových žláz. Při běžném akné doprovázející hyperkeratóza pokožky zužuje vývody mazových žláz a způsobuje hromadění mazových mas, co může vést k posílení bakteriální infekce. Vitamin C v této formě zabraňuje tvorbě uhrů, brání oxidaci mastných složek mazu. Kosmetické výrobky s touto formou vitamínu C doporučovány lidem s problematickou pokožkou.

Výhody:

  • Nejmírnější, vodní derivát kyseliny L-askorbové
  • Silné antibakteriální vlastnosti
  • Příznivý účinek ve vyšším rozmezí pH
  • Funguje dobře na akné a nadměrnou tvorbu mazu

Nevýhody:

  • Velmi slabé pronikáni do pokožky

 

6. Tetrahexyldecyl-ascorbát - INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate

Nejúčinnější ze všech derivátů vitamínu C, má také nejlepší biologickou dostupnost a snášenlivost s pokožkou. Je ve formě oleje, díky kterému má dobrou afinitu k lipidové vrstvě pokožky. Vzhledem k inhibici procesu melanogeneze velmi účinně odstraňuje zbarvení. Kromě toho bude tento derivát vhodný pro jemnou pokožkou.

Trvanlivá a stabilní forma vitamínu C ve žlutého oleje. Proniká do hlubších vrstev pokožky. Obzvlášť účinná v emulzích v koncentraci 1–3%. Je to cenná, efektivní a jedna z nejdražších forem vitamínu C používaných v kosmetice. Nevyžaduje použití vysokých koncentrací, proto je používaná v emulzích, krémech a maskách proti stárnutí. Extrémně dobře chrání pokožku a účinně a zpomaluje výskyt známek stárnutí.

Výhody:

  • Nejúčinnější forma kyseliny L-askorbové
  • Vysoká účinnost a účinnost při velmi nízké koncentraci 1-3% - je to způsobeno vysokým stupněm penetrace do pokožky
  • Vysoká stabilita v kosmetických přípravcích - ve formě oleje
  • Má delší antioxidační účinek než čistá forma kyseliny L-askorbové
  • Příznivý účinek ve vysokém rozmezí pH
  • Může být použit místo nebo společně s kyselinou L-askorbovou

Nevýhody:

  • Nejdražší derivát kyseliny L-askorbové
  • Pomalejší antioxidační aktivita ve srovnání s kyselinou L-askorbovou


Nejúčinnější formu vitamínu C najdete v:

 


7. Kyselina 3-O-ethyl-L-askorbová - INCI: 3-0-Ethyl Ascorbic Acid 

Kyselina 3-O-ethyl-L-askorbová je nejnovější derivát kyseliny L-askorbové. Stejně jako tetrahexyldecyl-ascorbát se vyznačuje vysokou stabilitou. Je odolný vůči světlu a teplotě a proniká hluboko do pokožky. Kromě toho inhibuje růst bakterií a snižuje záněty. Je to jediný derivát rozpustný zároveň v tucích i ve vodě, takže jej lze snadno přidat do všech kosmetických přípravků. Vhodný pro citlivou pokožku.

Ve srovnání s výše uvedenými deriváty vitamínu C má tato forma efektivnější účinek na pokožku, je stabilnější a mnohem lepší biologický dostupna. Nezpůsobuje podráždění kůže, a to ani ve vysokých 20% koncentracích, v kosmetice určené pro každodenní použití. Jako kyselina je také dobře tolerována osobami s citlivou pokožkou. Chrání před fotostárnutím, volnými radikály a podporuje ochranu před sluncem. Bojuje proti hyperpigmentaci a zbarvení stop po akné. Testy potvrdily, že je mnohem účinnější při snižování zabarvení než arbutin nebo jiné ve vodě rozpustné deriváty vitamínu C (askorbyl glukosid, askorbyl fosfát sodný nebo ). Kromě toho bylo prokázáno, že kyselina 3-O-ethyl-L-askorbová poskytuje účinnou ochranu před modrým světlem (blue light). Tato forma je nejúčinnější při pH 3,0 - 5,0.

Výhody:

  • Vysoká stabilita za různých podmínek - vč. odolnost vůči světlu a teplotě
  • Snižuje zánět a růst bakterií - antibakteriální účinek
  • Jako jediný derivát je amfifilní molekulu (rozpouští se ve vodě i v tucích).
  • Vysoký stupeň pronikání do pokožky

Nevýhody:

  • Pomalejší účinek ve srovnání s čistou formou vitamínu C.

 

Jaké kombinace kyseliny L-askorbové jsou prospěšné a kterým je lépe se vyhnout?

Kosmetiku s nízkou koncentrací vitamínu C lze používat ráno i večer. Přípravky s vyšší koncentrací by se však měly používat pouze večer, protože mohou dráždit pokožku. Současně s používáním tohoto vitaminu byste neměli zapomenout na použíti krému s ochranným faktorem SPF, protože kvůli vysoké koncentrací vitamínu C se pokožka stává citlivější na sluneční záření.

Kombinace vitaminu C s resveratrolem (polyfenol patřící k flavonoidům), který zabraňuje oxidaci kyseliny L-askorbové, je v kosmetických přípravcích velmi požadovaná. Jejich společný antioxidační účinek je mnohem účinnější, než kdyby byly použity samostatně. Blahodárně působí také spojení vitamínu C a rutinu (flavonoid rostlinného původu). Tento flavonoid má také antioxidační vlastnosti, podporuje boj proti volným radikálům, které poškozují stěny krevních cév, co zrychluje proces stárnutí kůže. Rutin také zpomaluje oxidaci vitamínu C a současně prodlužuje jeho působení.

Kontroverzní a nedoporučovaná je kombinace vitaminu C s niacinamidem (vitamín B3) kvůli rozdílům v hodnotě pH, ve kterých tyto chemické sloučeniny fungují nejúčinněji. Existuje také riziko, že se obě tyto látky mohou navzájem neutralizovat a dokonce, vznikem komplexu mezi vitamíny B3 a C, vytvářet škodlivý peroxid vodíku. Tyto obavy se však týkají pouze čisté, nestabilní formy vitamínu C - kyseliny L-askorbové, a nikoli jejích derivátů, stabilnější při vyšších hodnotách pH. Kombinace niacinamidu a vitamínu C navíc vede k produkci kyseliny nikotinové, ale pouze tehdy, kdy tyto chemické sloučeniny reagují dlouhou dobu v prostředí s velmi vysokou teplotou. Výrobci se však této kombinaci vyhýbají, protože kyselina nikotinová může způsobit zčervenání pokožky, návaly horka a brnění na části obličeje, na kterou byl přípravek aplikován, co se nedoporučuje zejména pro citlivou a jemnou pokožku. Tyto příznaky by však neměly být zaměňovány s podrážděním způsobeným kyselinovým Ph kosmetiky. Vznik kyseliny nikotinové je v domácích podmínkách málo pravděpodobné, ale aby se minimalizovat riziko tvorby této sloučeniny, měla by být kosmetika skladována při nízkých teplotách nebo používat kosmetiku s danými vitamíny jeden po druhém. Je třeba také dodat, že čistý nestabilní vitamin C se dnes v kosmetice používá jen zřídka, protože byl nahrazen lipozomální formou..

Stručně řečeno, vitamin C, díky svým blahodárným vlastnostem, je mezi poloprodukty přidávány do kosmetických výrobků velmi populární. Nejúčinnějším derivátem vitamínu C mezi těmi, které jsou popsány výše, je Tetrahexyldecyl-ascorbát - i přes jeho vyšší cenu má mnoho výhod, které jej odlišují od jiných derivátů (např. vysoká stabilita, antibakteriální účinek a účinnější pronikání do kůže). Vzhledem k existenci různých forem vitaminu C však každý z Vás najde formu, která je pro ně nejvhodnější.


Podívejte se na kosmetiku s vitamínem C v našem obchodě.

Zobrazit více příspěvků z Červenec 2020
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel