Ekologie v Cosibella – lokalita produktů a uhlíková stopa

0 0 4 min
Ekologie v Cosibella – lokalita produktů a uhlíková stopa
Kosmetické značky
0 0 4 min

Obsah

    Místní produkty – vyplatí se to?

    Proč se vyplatí vybrat si to, co bylo vyrobeno blízko nás? Aktuálně máme obrovský výběr kosmetiky, která se liší působením, složením a balením. Napadlo Vás ale někdy, odkud se berou a jak jejich výroba a přeprava ovlivňují životní prostředí? Pravděpodobně ano, ale odpověď ve skutečnosti není tak jednoznačná. Dnešní příspěvek bude nejen o kosmetice, ale o všem, co souvisí s lokalitou a naší uhlíkovou stopou.

    Život v souladu s přírodou

    Chceme být ekologičtější, a proto stále častěji volíme přírodní a veganskou kosmetiku. Nosíme vlastní látkové nákupní tašky, abychom nepoužívali plastové, a pijeme vodu z filtrem. Možná někteří z Vás jezdí do práce na kole nejen pro své zdraví, ale i pro životní prostředí? Každý si volí svou vlastní cestu, jak žít v souladu s matkou přírodou. Nicméně stojí za to vědět, jak naše každodenní volby ovlivňují ekonomiku, která bohužel ne vždy klade životní prostředí na první místo. Ale my jako spotřebitelé ovlivňujeme společnosti tím, že si vybíráme produkty. Stojí za připomenutí, že tak můžeme výrobcům ,‚říkat”, jakým směrem by se měla jejich činnost a obecná politika ubírat. Proto je tak důležité nakupovat vědomě a kupovat to, co bylo vyrobeno a přepraveno co nejekologičtějším způsobem a pro lidi pracující ve výrobě. Podle průzkumu GlobalData věnuje každý 5. zákazník v Evropské unii před nákupem produktu pozornost informacím o uhlíkové stopě a udržitelné politice společnosti. Jak to udělat? Možností je mnoho ale nejlepší je ověřit si místo původu produktu. Tady mluvím hlavně o potravinářských výrobcích (ale za chvíli přejdeme ke kosmetice!). V každé prodejně musí každý výrobek obsahovat informaci o místě původu výrobku.

    Vyberte si místní produkty!

    Zajímavostí, která se málokdy zmiňuje, je pojem food mile. Už podle názvu jistě poznáte, že jde o jídlo a vzdálenost… Jde o pojem, který označuje vzdálenost, kterou musí daný produkt urazit, než se dostane k nám – spotřebitelům. Odborníci z Ústavu ochrany životního prostředí – Národního výzkumného ústavu upozorňují, že čím blíže místu výroby, tím menší důsledky na životní prostředí. Jak to vypadá v praxi? Dopravci bohužel vypouští hodně oxidu uhličitého a další skleníkové plyny. V Evropské unii je doprava odpovědná za 1/3 celkových emisí těchto plynů. Navíc doprava způsobuje hluk a kontaminaci vody. Proto je tak důležité, abychom častěji přemýšleli o výběru produktů, které byly vyrobené. Tím podporujeme nejem místní farmáře a výrobce, ale také životní prostředí. Vyplatí se jíst sezónní ovoce a zeleninu, které se dají koupit pár hodin po sklizni. Vydrží déle čerstvá a je bohatší na živiny. Samozřejmě to není snadný úkol, protože je mnoho věcí, které se nám líbí ale u nás doma se bohužel nepěstují ani nevyrábí. A co pak? V takové situaci je nejlepší zkontrolovat informace o produktu a výrobci. V dnešní době je to velmi jednoduché – stačí si o značce přečíst na internetu. Aby se však předešlo možnému falšování informací, byly zřízeny různé nadace a organizace pro certifikaci společností a produktů.

    Fair trade – co to je?

    Jedním z příkladů, které můžeme na pultech obchodů stále častěji vidět, je logo „Fairtrade“. Proč je tento symbol a celá myšlenka tak důležitá? Protože tento znak zaručuje:

    Celosvětový fair trade

    Věděli jste, že průměrný pracovník na kávových plantážích vydělává jen půl dolaru za den, tedy kolem 100 dolarů ročně? Nedokážou tedy svým rodinám zajistit dobré podmínky, lékařskou péči a vzdělání – zejména dívky. Věřím, že se to dá změnit výběrem právě těch společností, které se zavázaly bojovat za lepší zítřky jak pro lidi, tak pro naši planetu.

    Organizace, které také označují produkty vyrobené, přepravované a prodávané v duchu fair trade, jsou:

    Všechny certifikační organizace kladou zvláštní důraz na férovou spolupráci v rozvojových zemích, kde je extrémně nízká úroveň pracovních podmínek.

    Zásady ekologického používání kosmetiky

    Co kosmetika? Zde je to trochu složitější, ale vychází to stejně jako u potravinářských výrobků. Nakupujme vědomě! Výroba a přeprava kosmetiky představuje velké ekologické náklady, protože zahrnuje spotřebu energie, surovin a vody. Bohužel zatím neexistují žádné studie, které by přesně ukázaly, jaké emise globálně způsobuje výroba kosmetiky. Je však známo, že kosmetický průmysl je zodpovědný za cca 5 % trhu v zemích Evropské unie. Naše podpora životního prostředí však může začít v naší kosmetické taštičce. Jak?

    Proč je to všechno tak důležité? Odpadní produkty jsou plýtváním zdroji a odpady, nejčastěji plasty, a čím méně odpadu, tím lépe pro přírodu. Je to pro nás i úspora, protože zbytečné nákupy jsou přece jen další výdaje.

    Ekologie v Cosibella

    Cosibella aktivně podporuje mnoho iniciativ ke zlepšení životního prostředí.

    Ekologické značky v Cosibella

    SKINTRA

    SkinTra je naše vlastní značka, kterou jsme od počátku vytvářeli s ohledem na výjimečný účinek kosmetiky a šetrnost k životnímu prostředí. Věříme, že i malé činy mají velký význam, proto je obal skleněný a etiketa papírová, díky čemuž je celá láhev snadno recyklovatelná. Kosmetika je vyráběna v Polsku a není testována na zvířatech. A co víc, výběrem SkinTra sázíte lesy společně s nadací Las na Zawsze.

    ALKMIE

    Suroviny pocházejí pouze z plantáží, které nepoužívají chemické pesticidy, proto kosmetika Alkmie neobsahuje ani stopové množství. Neobsahují ani SLS, parabeny ani ropné látky. Značka vytváří svou politiku v duchu menšího odpadu, snaží se minimalizovat obaly a znovu je používat. Navíc byla spuštěna kosmetická prodejna, kde se kosmetika prodává ve skládaných baleních nebo s kratší lhůtou, aby byla kosmetika spotřebována včas. Všechny obaly lze recyklovat a nejsou baleny do zbytečných doplňkových obalů.

    IOSSI

    Přírodní, organická kosmetika vyrobená z přísad získaných z rostlin pěstovaných bez použití chemikálií nebo sprejů. Všechny ingredience nacházející se v kosmetice IOSSI jsou akceptovány COSMOS / Ecocert, což zaručuje použití pouze přírodních látek, bez přidání umělých barviv a vůní. Vyrobeno a baleno v Polsku, v blízkosti Niepołomického lesa.

    Nezapomínejte na pravidelnou péči o pleť, abyste si každý den užili zdravou, hladkou a hydratovanou pokožku. V případě jakýchkoliv dotazů nám vždycky můžete napsat na instagram nebo se spojit s naší zákaznickou linkou.


    Gabriela Gandurska
    Specialistka na ochranu životního prostředí

    Líbil se vám tento článek?

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments