Rostlinné extrakty v kosmetice – co jsou a jaké funkce plní?

0 0 5 min
Rostlinné extrakty v kosmetice – co jsou a jaké funkce plní?
Účinné látky
0 0 5 min

Obsah

    Co to jsou rostlinné extrakty?

    Rostlinné extrakty jsou koncentrované „dobré” složky, které získáváme z rostlin. Vlastnosti rostlinných extraktů jsou neocenitelné pro naše zdraví a zejména pro krásu! Tyto složky můžete získat z různých částí rostlin, jako jsou například listy, květy, kořeny, semínka, kůra nebo plody.

    K získání těchto složek z rostlin se používají různé metody, které nazýváme”extrakce”. V závislosti na metodě se používají různé látky, například voda, alkohol, oleje nebo glycerin.

    Rostlinné výtažky se nacházejí v mnoha produktech, které denně používáme. Jsou oblíbené v lécích, kosmetice, potravinách nebo doplňcích stravy, jelikož mají mnoho výhod pro naše zdraví a vzhled.

    Jak se získávají extrakty z rostlin?

    Extrakce je proces, při kterém se z rostlin získávají cenné složky. Existuje několik různých metod, které to umožňují. Získané rostlinné výtažky se později používají při výrobě kosmetiky, kde jsou součástí krémů, různých sér nebo esencí.

    Tyto tři metody jsou jen některé způsoby získávání rostlin. Každý z nich má své výhody a podle toho, jaké složky chceme získat, lze zvolit správnou metodu. Díky různým technikám extrakce můžeme využívat celou řadu výrobků s rostlinnými výtažky, které mohou zlepšit naše zdraví a krásu.

    Jaké jsou nejoblíbenější rostlinné výtažky?

    Extrakt z aloe

    Aloe vera je také známá pro své zklidňující vlastnosti, takže je ideální volbou pro ty, kteří mají podrážděnou nebo citlivou pokožkou. Může pomoci zklidnit popáleniny od slunce, kousnutí hmyzem nebo jiná podráždění, ulevit a urychlit proces hojení.

    Vlastnosti aloe vera se neomezují pouze na péči o pokožku. Extrakt z aloe se používá také v přípravcích na vlasy, jako jsou šampony, kondicionéry a pleťové vody. Jeho působení na pokožku hlavy je zklidňující a zároveň jsou vlasy jemnější, hydratovanější a lépe se rozčesávají. Navíc je skvělou bází pod olej!

    Extrakt z pupečníku asijského

    Pupečník asijský obsahuje látky, které urychlují proces hojení ran, snižují zánět a stimulují tvorbu kolagenu. Výtažek z pupečníku asijského se proto může používat v přípravcích péče o pleť, jako jsou masti, krémy a gely.

    Protizánětlivé účinky: Výtažek z pupečníku asijského má zklidňující účinek na podráždění a záněty pokožky, a proto se doporučuje pro osoby s citlivou a podrážděnou pokožkou.

    Zlepšení mikrocirkulace: Pupečník asijský podporuje prokrvení malých cév, což může pomoci v boji proti otokům a celulitidě. Výtažek z této rostliny lze použít v přípravcích proti celulitidě nebo ve zklidňujících gelech na nohy.

    Antibakteriální a protiplísňové vlastnosti: Extrakt z Pupečníku asijského vykazuje také antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, a proto může být použit v boji proti kožním infekcím.

    Extrakt ze zeleného čaje

    Antioxidanty: Bohatství antioxidantů, zejména katechinů, pomáhá chránit pokožku před poškozením volnými radikály. Díky tomu může extrakt ze zeleného čaje zpomalit proces stárnutí pleti.

    Ochrana před sluncem: extrakt ze zeleného čaje pomáhá chránit pokožku před škodlivým UV zářením, které vede k předčasnému stárnutí pokožky a poškození buněk. Při použití v kosmetice zvyšuje úroveň ochrany před sluncem.

    Protizánětlivé účinky:
    Regulace tvorby kožního mazu: Extrakt z rostliny zeleného čaje může mít také vliv na regulaci tvorby kožního mazu, což je zvláště prospěšné pro osoby s mastnou pletí nebo pletí se sklonem k akné.

    Hydratace: přestože extrakt ze zeleného čaje není tak silným hydratačním prostředkem jako některé jiné složky, přispívá k udržení hydratace pokožky, zlepšuje její pružnost a vzhled.

    Extrakt z heřmánku

    Protizánětlivé účinky: Heřmánek je známý pro své protizánětlivé účinky, které pomáhají zklidnit podráždění a zarudnutí pokožky. To je užitečné zejména pro lidi s citlivou pokožkou nebo pro ty, kteří trpí různými zánětlivými kožními onemocněními, jako jsou ekzémy nebo akné.

    Zklidňující účinek: výtažek z heřmánku má na pokožku zklidňující účinek a přináší úlevu při spálení od slunce, štípnutí hmyzem nebo jiných podrážděních. Lze jej použít do mastí, krémů nebo gelů určených ke zklidnění podráždění.

    Antibakteriální vlastnosti: Výtažky z heřmánku mají antibakteriální účinky, takže jsou vhodné pro použití v přípravcích proti kožním infekcím a pomáhají udržovat zdravou kožní mikroflóru.

    Hydratace: EExtrakt z heřmánku pomáhá hydratovat a zjemňovat pokožku, a proto je běžnou součástí kosmetických přípravků, jako jsou krémy, pleťové vody a masky. Pomáhá zlepšovat pružnost pokožky a její celkový vzhled.

    Zklidnění pokožky: Heřmánek je také známý pro svůj zklidňující účinek na pokožku, což může být zvláště prospěšné pro osoby s rozšířenými kapilárami nebo se sklonem k červenání. Pokud se používá jako účinná látka v tonicích nebo krémech, může pomoci tyto příznaky zmírnit.

    Regenerace pokožky: Výtažek z heřmánku podporuje regenerační procesy pokožky, což přispívá k hojení ran a snížení výskytu jizev.

    Co jsou standardizované rostlinné extrakty?

    Standardizované rostlinné extrakty jsou verze rostlinných extraktů, které obsahují pevně stanovené množství důležitých složek. Při nákupu a používání takového extraktu tak máte jistotu, že vždy dostáváte stejnou dávku účinné látky. To vám pomůže porovnat různé produkty a předvídat jejich účinky.

    Výrobci extraktů dbají na to, aby každá šarže obsahovala stejnou koncentraci klíčových složek. Na obalech výrobků s takovými extrakty najdete informace o množství důležitých složek (např. 95 % katechinů v rostlinných extraktech ze zeleného čaje). To usnadňuje výběr dávkování a porovnávání různých výrobků.

    A pokud potřebujete individuální konzultaci nebo pomoc s výběrem vhodného produktu, napište nám na náš e-mail: objednavky@cosibella.cz

    V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat také na našem facebookuinstagramu nebo telefonním čísle +420 597 010 522.

    Líbil se vám tento článek?

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments