Jak o sebe jako žena pečovat? Self care každý den

0 0 5 min
Jak o sebe jako žena pečovat? Self care každý den
Péče o tělo
0 0 5 min

Obsah

    Jak všichni víme, 8. března slavíme Mezinárodní den žen, a proto jsme se celý měsíc rozhodli věnovat “něžnému pohlaví”. Oslava ženskosti však nemusí být pouze v měsíci březnu –  stojí za to pečovat o sebe a své duševní zdraví nejen při slavnostních příležitostech.

    V každodenním shonu, kdy se často staráme o druhé, zapomínáme pečovat o sebe. Kvůli tlaku okolí se často vzdáváme svých potřeb a nedáváme si v každodenním životě dostatek pozornosti. Tak to ale být vůbec nemusí! Pokud hledáte podporu a porozumění, chcete si utvrdit své pojetí ženství a způsoby self care – určitě čtěte dál.

    Být ženou – co to vlastně znamená?

    Neustále slyšíme názory typu “žena by se tak či onak chovat neměla” nebo “žena by měla vypadat jako X”. Je to však ten správný přístup?Je ženskost specifická vlastnost, kterou se musíme snažit získat? Jistěže ne.

    V poslední době jsem hovořila s mnoha silnými, inspirativními a krásnými ženami o jejich zkušenostech a obavách spojených právě s ženskostí. A zjistila jsem, že tento pojem nemá jednotný význam – je to krásná a všestranná vlastnost, která může mít mnoho různých podob a každá z nás ji definuje jinak.

    Radost z toho, že jsme ženy, nám však často bere strach z toho, že nesplníme očekávání někoho jiného, a přílišná kritika okolí. Zapomínáme na své vlastní potřeby a starost o své blaho ve prospěch toho být „dobrou ženou”. Dusíme se v množství negativních emocí, což vede k vysoké míře stresu. Stojí však za to se od tohoto přístupu odpoutat a zamyslet se – co pro mě osobně znamená být ženou?

    Co vše může znamenat ženskost?

    Jak jsem se již zmínila, měla jsem možnost o tomto tématu hovořit s mnoha ženami ve svém okolí. Sama jsem měla období, kdy jsem nějak ztratila vnitřní vztah k ženskosti, ale díky psychoterapii jsem se dokázala vrátit k sobě a najít, cotento význam pro mě znamená.

    Přestože jsme měli rozdílné pohledy na věc, ani jeden z nás se nezmínil o vzhledu. Rozhodly jsme se, že každodenní líčení nebo elegantní šaty z nás ženu neudělají – samozřejmě, že nám určitě mohou pomoci, pokud cítíme potřebu, ale především ženská síla a krása bije zevnitř.

    V našich rozhovorech se často objevují takové popisy ženskosti, jako jsou například:

    Moc ráda bych vám doporučila, abyste si sami ujasnili, co ženskost znamená konkrétně právě pro vás. Budeme rádi, když nám v komentářích dáte vědět, co pro vás znamená být ženou.

    Proto bych ráda zdůraznila, že ženskost nezávisí na tom, jak se oblékáte nebo co děláte. Můžete být stejně ženská, když jste automechanička, modelka nebo podnikatelka, jako když jste maminka v domácnosti s dětmi. Důležité je, jak se cítíte uvnitř – a existuje mnoho způsobů, jak o svou ženskost pečovat.

    Self care – o co vlastně jde?

    Na magické slovo „selfcare” jste na sociálních sítích (a nejen tam) už určitě narazila. Pokud bychom tento výraz mohli volně přeložit, asi by se dalo použít slovo sebepéče, tedy péče o sebe, kroky, které vedou ke zlepšení vašeho fyzického, emočního a psychického stavu. Samozřejmě, péče a pozornost druhých jsou příjemné a podporují vás, ale abyste si plně uvědomili svou hodnotu, musíte nejprve naslouchat sami sobě a uspokojovat své potřeby. Milujte druhé, ale nezapomeňte milovat také sebe.

    Jak se o sebe začít starat?

    Nezapomeňte, že péče o sebe může mít mnoho podob – to, co funguje u jiných, nemusí vždy fungovat u vás, ale stojí za to pracovat na různých frontách. Nezapomeňte také, že péče o sebe není jednorázová činnost – jde o to, abyste si neustále uvědomovali své potřeby a naplňovali je.

    A co tedy můžete v rámci sebepéče udělat? Nejprve se zamyslet nad tím:

    Co chcete, a co potřebujete?

    Samozřejmě je důležité dělat věci, na které máte chuť, ale to, co chcete, nemusí mít vždy pozitivní dopad na vaše duševní zdraví. Například můžete mít pocit, že si potřebujete zapálit cigaretu, abyste si zlepšili náladu, ale rozhodně to nebude mít pozitivní dopad na vaše duševní a fyzické zdraví. Je to jen dočasná úleva a uklidnění a z dlouhodobého hlediska si vybudujete pocity viny, že se o své tělo nestaráte, a také možné zdravotní problémy.

    Je to jen příklad, ale dobře ilustruje, že ne každá příjemná věc je pro nás dobrá – a některé věci, které jsou pro nás dobré, nebudou vůbec snadné nebo příjemné. Jistě se vám však to, co děláte v péči o sebe, v budoucnu vyplatí. Stojí za to vyzkoušet a postavit se obtížím a nepříjemným situacím v životě, které budou dobré pro vaše vlastní duševní zdraví.

    Nezapomeňte na pravidelné prohlídky

    Jedním z témat sebepéče jsou mimo jiné lékařské kontroly. Často máme tendenci vyšetření odkládat a hledat pro ně výmluvy – přitom dobré zdraví je klíčovým prvkem péče o sebe sama. Tělesné zdravotní problémy se bohužel často odrážejí i na psychice, proto nezapomeňte v první řadě pravidelně kontrolovat své tělo, a v tomto každodenním shonu o sebe pečovat.

    Jako ženy často bojujeme s hormonálními a gynekologickými problémy. Nezapomínejte proto na kontroly v tomto ohledu a zůstaňte pod kontrolou svého lékaře – i malá nestabilita v této oblasti může mít nepříjemné následky.

    Vyzkoušejte terapii nebo coaching

    Často také utíkáme od řešení problémů, které vyplývají z každodenních povinností, prostředí, které nás nepodporuje, problémů ve vztazích nebo z dětství. Postavit se těmto potížím není snadné, ale má obrovský dlouhodobý dopad na duševní zdraví. Někdy je obtížné čelit svým prožitkům o samotě, proto doporučuji vyhledat podporu. Ne vždy je možné vše vidět pouhým okem, ale s pomocí odborníka jistě rychle zlepšíte svou pohodu a najdete cestu ven z krizových situací.

    Využití psychologické podpory není projevem slabosti, naopak, je důkazem vaší odvahy a odhodlání bojovat za lepší zítřky. Buďte proto hrdí i na ty nejmenší kroky – vždyť i malý pokrok je vývoj.

    Pečujte o své tělo

    Jak jsem již zmínila, péče o sebe sama není vždy to, co chcete v danou chvíli, ale může to být něco, co vaše tělo ocení v dlouhodobém horizontu. Klíčové body jsou jistě následující:

    Snažte se do svého života začlenit co nejvíce zdravých návyků. Každodenní život je samozřejmě sinusoida, nikoliv vzestupná přímka, proto buďte k sobě shovívaví a přizpůsobte své každodenní fungování svým aktuálním silám. I malé pokusy o zlepšení vaší pohody budou mít pozitivní dopad na vaši duševní pohodu.

    Budování zdravých vztahů a objevování nových vášní

    Důležité není jen fyzické zdraví. Pocit štěstí lze nalézt také ve vztazích s druhými lidmi i se sebou samým. Dovolte si vyzkoušet věci, které jste vždycky chtěli dělat – možná jste si vždy chtěli vyzkoušet keramiku? Nebo hraní na kytaru? Příležitosti k realizaci těchto vášní můžete hledat právě teď. Přitom vystoupíte ze své komfortní zóny, naučíte se něco zajímavého a potkáte lidi, kteří mají stejné zájmy.

    Darujte si lásku

    Pečujte také o kontakt sama se sebou. Pokud se potřebujete vypovídat, zkuste si vést deník, do kterého si můžete zapisovat všechny své myšlenky a pocity, které jste ten den měli. Bohužel ne vždy je možné mluvit s někým blízkým o tématech, která jsou pro vás důležitá, takže to berte jako způsob, jak se s někým podělit o své emoce.

    Pokud vám fyzická intimita dává pocit, že si jí všímáte a cítíte se oceněni, dopřejte si ji. Oceňte své tělo za to, že vám umožňuje každý den fungovat, a pečujte o něj. Obejměte ho, noste pohodlné oblečení, dopřejte si příjemnou koupel nebo si pravidelně dopřávejte tělové peelingy a krémy. Níže jsem pro vás připravila několik výrobků, které vám v tom rozhodně pomohou.

    Někdy si jako ženy zapomínáme dopřát i maličkosti. Nemusíte čekat na květiny od milované osoby – můžete si je koupit sami! Nebo možná stále odkládáte návštěvu kosmetického salonu? Návštěva salónu není jen o zlepšení pleti, je to také čas na nové myšlenky, relaxaci, chvilkový odpočinek od života v neustálém pohybu.

    Vyzkoušejte tyto způsoby, jak si projevit lásku, nebo se poohlédněte po jiných – a uvidíte, jak se budete cítit upravení a odpočatí.

    Pečujte o sebe

    Doufám, že jste zde třeba našli pár tipů na to, jak o sebe pečovat. Nezapomeňte však na to, že jste to pouze vy, kdo ví, co opravdu potřebujete a jaká je vaše osobní definice ženskosti. Podporujte také další ženy ve svém okolí a spolu oslavte to, co vás spojuje. Každý z nás svádí své vlastní každodenní boje o kterých okolí nemusí nic vědět, proto se navzájem podporujme a buďme solidární.

    Nezapomínejte v tomto každodenním shonu na své potřeby a věnujte trochu času tomu, co vám říká váš vnitřní hlas. Pokud máte jakékoli otázky týkající se kosmetiky, naše ženy z Cosibella vám jistě rády pomohou – A v případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat také na našem Facebooku, Instagramu nebo telefonním čísle +420 597 010 522.

    Líbil se vám tento článek?

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments