Růžovka aneb rosacea – charakteristika a péče

0 0 4 min
Růžovka aneb rosacea – charakteristika a péče
Péče o pleť
0 0 4 min

Obsah

    Někdy také známá jako velké červené skvrny na tvářích nebo popraskané žilky na pokožce. Nejedná se však jen o „červené tváře„, ale také o spoustu hrudek, pupínků a zánětlivé stavy. Ve skutečnosti se jedná o velice nepříjemné a závažné onemocnění, které se prohlubuje, pokud máte špatné návyky a nevhodnou péči o pleť. Víte, jak ji poznat? Nebo jste si si všimli projevů na vlastní pleti a hledáte rady a tipy? V další části článku zjistíte, jak nad růžovkou zvítězit!

    Růžovka — vše, co o ní musíte vědět

    Rosacea neboli růžovka jepatří mezi závažné kožní onemocnění v obličeji, které je charakterizováno začervenáním na tvářích, které se vrací, dále telangiektázie (červené, pavoučkovité žilky), výstupky na kůži a hrudky. Jeho průběh je chronický, vícefázový a zánětlivý s obdobími zhoršení stavu.

    Jaké jsou projevy růžovky?

    Kůže postižená růžovkou je citlivá, kuperózní a dehydrovaná a zároveň problematická s mnoha zánětlivými stavy.

    Příznaky růžovky se liší podle její závažnosti. Lze ji rozdělit do 3 symptomatických stadií:

    První fáze – je okamžik, kdy je třeba reagovat preventivně a věnovat pleti náležitou péči.

    Druhá fáze – pokročilejší forma onemocnění.

    Třetí fáze – Onemocnění může postihnout čelo, bradu a dokonce i uši (tato varianta je nejčastější u mužů). Může mít také oční formu, při které se může vyskytnout zánět spojivek a okrajů víček, přecitlivělost na světlo, pálení, píchání a svědění očí.

    Jak růžovku poznat?

    Vůbec to není tak komplikované, jak by se mohlo zdát! Podkladem růžovky je citlivá a kuperózní pleť, kterou poznáte podle rychle červenajících tváří, sklonu k viditelným cévkám a vysoké citlivosti na tření nebo jiné vnější faktory. První příznaky se objevují již v pubertě – kůže snadno zčervená a objevují se na ní výraznější „kapiláry”.

    Existuje několik charakteristických typů pleti které jsou snadněji postiženy rosaceou. Příznaky rosacey jsou:

    Růžovka – příčiny

    Rosacea probíhá ve třech fázích a její vývoj závisí na vnějších a vnitřních faktorech.

    Vnější faktory, které zhoršují léze, jsou:

    Vnitřní faktory jsou především:

    Rosacea – Čeho se vyvarovat?

    Pokud chcete pečovat o pleť s rosaceou, věnujte pozornost dvěma důležitým faktorům: vhodné stravě a péči, která je určena potřebám vaší pleti.

    Růžovka a strava

    Pokud máte pleť s růžovkou, určitě víte, že se musíte vyvarovat:

    Péče o pleť s růžovkou

    I zde platí speciální pravidla pro ty, kteří se potýkají s rosaceou. Vaše péče o pleť by neměla obsahovat dráždivé kosmetické přípravky, které obsahují:

    Růžovka – příklad péče a nejlepší kosmetika

    Základy už znáte, teď přichází čas na tu nejdůležitější část tohoto článku, a tou je – správná péče! Měla by mít zklidňující, protizánětlivá, ochranná, hydratační a regenerační účinky. Zdá se toho hodně, ale hned si to vysvětlíme:

    Večerní péče

    1. Odlíčení – vyplatí se vyměnit vatové tampony a micelární vodu za něco jemnějšího, co nezpůsobuje agresivní tření a podráždění citlivé pokožky. Doporučuji pleťová mléka, másla nebo oleje na odlíčení.

    Konzistence: máslovitá, sametová.
    Vůně: jemná, “hypoalergická” – neobsahuje parfémované složky.

    1. Čištění – zajistěte, aby gel neobsahoval žádné silné detergenty (např.Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES), Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) a obsahoval zklidňující účinné látky. Doporučuji jemné čisticí gely nebo pleťové vody.

    Aktivní složky: Synbiotix Complex, beta-glukan, extrakt z ovsa
    Konzistence: emulze
    Vůně: bez parfemace

    1. Serum – je čas na účinné látky v jejich plné kráse! Výběr je velký a správné sérum dokáže zázraky. Obzvlášť doporučuji spřátelit se s kyselinou azelainovou nebo jejím derivátem azeloglycinem – jako majitelka citlivé a kuperózní pleti vím, o čem mluvím! 😉

    Aktivní složky: Galactomyces Ferment Filtrate, azeloglycin, niacinamid, panthenol, kyselina laktobionová
    Konzistence: vodnatá
    Vůně: bez parfemace

    1. Krém na noc – musí být příjemný a dostatečně pleť hydratovat. Protože v noci si musíte odpočinout vy i vaše pleť. 😉

    Aktivní složky Endothelyol® (výjimečný komplex aktivních složek, které zabraňují začervenání pokožky a zklidňuje zánětlivé stavy), výtažek z lékořice
    Konzistence: lehká, s efektem mírného chlazení
    Vůně: neutrální

    1. Exfoliace – provádějte jednou týdně nebo jednou za 10 dní podle zánětlivosti na vaší pokožce. Můžete se rozhodnout pro jemný enzymový peeling nebo peeling s PHA kyselinami, tj. kyselinou laktobionovou nebo glukonolaktonem.

    Aktivní složky: kyselina laktobionová, glukonolakton
    Konzistence: vodová
    Vůně: neutrální

    Ranní péče

    1. Mytí – můžete použít stejný gel, který používáte během večerní péče nebo vsadit na jemné mléko s Veoli Botanica, které má tak krásnou vůni, která vám zpříjemní každý start do nového dne. 😉

    Aktivní složky: alantoin, pantenol
    Konzistence: mléčná emulze
    Vůně: jemně nasládlá

    1. Sérum – zkuste ho zařadit do ranní péče pro zklidnění začervenání a zánětlivých stavů během dne. Navíc bude skvělý pod krém s SPF. Aplikace séra nezabere dlouhou dobu – stihněte to dříve než se uvaří ranní káva. A efekty stojí za to!

    Aktivní složky: azeloglycin, betain, alantoin
    Konzistence: lehce gelová
    Vůně: bez vůně

    1. Krém s SPF – naprostý must have pro všechny, ale pokud bojujete s růžovkou, speciálně tento produkt by vám uniknout neměl. Nezapomeňte se zaměřit na ochranný faktor SPF50 a ochranu proti infračervenému záření, které je postrachem právě osob s citlivou pokožkou.

    Aktivní složky: glukonolakton, vitamín C, chemické filtry
    Konzistence: lehká
    Vůně: neutrální

    Kosmetické produkty, které jsem představila podpoří vaši péče a budou fungovat protizánětlivě. Navíc zklidňují a mají antibakteriální vlastnosti. Pokud příčina stavu spočívá v těle, je nutné navštívit dermatologa a zahájit léčbu. V takovém případě může být samotná změna péče o pleť užitečná, ale ne dostačující.

    Pokud potřebujete individuální konzultaci nebo pomoc s výběrem vhodného produktu, napište nám na náš e-mail: objednavky@cosibella.cz. Naše kosmetoložky Vám s výběrem produktu na míru pomohou! A v případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat také na našem facebooku, instagramu nebo telefonním čísle +420 597 010 522.

    Líbil se vám tento článek?

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments