Kartáčování těla na sucho

0 0 7 min
Kartáčování těla na sucho
Péče o tělo
0 0 7 min

Obsah

    Suché kartáčování těla není nic jiného než masáž prováděná doma pomocí kartáče, který má obvykle přírodní štětiny. Tato forma péče o tělo si v poslední době získává na oblibě a vůbec mě to nepřekvapuje, protože přináší spoustu výhod, a přitom není drahá. Sama tuto metodu používám asi 5 let a v tomto příspěvku Vám řeknu vše, co potřebujete vědět, pokud plánujete začít své dobrodružství s kartáčováním.

    VÝHODY KARTÁČOVÁNÍ

    Masáží kartáčem v první řadě zlepšíte tok lymfy a stimulujete krevní oběh. Pravidelná masáž také stimuluje syntézu kolagenu a elastinu, a navíc takové ošetření působí jako tělový peeling a odstraňuje odumřelé kožní buňky z jeho povrchu.

    Jaké jsou účinky pravidelného kartáčování?

    JAK VYBRAT SPRÁVNÝ KARTÁČ?

    Nejdůležitější je vybrat správné štětiny. Vyhýbejte se syntetickým vláknům a volte přírodní, a pokud právě začínáte nebo je Vaše pokožka citlivá, měkké štětiny. Po takové masáži by pokožka neměla být silně červená nebo poškrábaná. Pamatujte, že to nemůže bolet. Rostlinná vlákna jsou obvykle tvrdší a ostřejší než zvířecí srst, např. kančí srst. Suché kartáčování štětcem z kančích štětin může být šetrnější, ale není to veganská volba. Je také důležité, aby kartáč měl držadlo, díky kterému pro Vás bude mnohem snazší kartáčovat hůře dostupná místa, např. záda.

    KARTÁČ SE ŠTĚTINAMI AGÁVY

    Jedním z typů rostlinných vláken jsou vlasy z agáve (tampico), které se získávají z agávy kaktusu, který roste v Americe. Jednou z výhod těchto kartáčů je to, že je lze použít pro mokrou i suchou masáž, protože takové štětiny jsou odolné proti deformaci. Jak jsem již zmínila, rostlinná vlákna jsou obvykle tvrdší, proto doporučuji štětiny z agávy zkušenějším jedincům. Pokud právě začínáte můžete je použít na mokré kartáčování. Měla jsem možnost vyzkoušet několik agávových štětin, a tak Vám můžu ukázat své oblíbence:

    KDY A JAK KARTÁČOVAT TĚLO

    Po koupání nebo před ním? Na sucho nebo snad na mokro? Kolikrát týdně? Kartáč už máte vybraný, ale v hlavě se Vám může objevit mnoho otázek. Pokusím se ted’ rozptýlit všechny Vaše pochybnosti.

    KARTÁČOVÁNÍ NA SUCHO NEBO NA MOKRO

    Suché kartáčování bude nejlepší volbou, pokud chcete silnější působení a silnější peeling. Mokré kartáčování je také možné, zvláště pokud jsou štětiny Vašeho kartáče příliš ostré – voda je mírně zjemní. Pravidelné namáčení štětce však může způsobit jeho pokřivení, proto se ujistěte, že výrobce štětce, který máte nebo plánujete koupit, doporučuje namáčení štětin. Tělo můžete vykartáčovat před koupáním / sprchováním nebo po něm, nemá to vliv na účinky, ale doporučuji to udělat před koupelí, protože je to hygieničtější – odumřelou kůži smyjte vodou, která se na pokožce objeví po masáži.

    Zmínila jsem, že jednou z výhod je snížení problému zarůstání chloupků, například na nohou, ale suché kartáčování po holení není dobrý nápad a může způsobit podráždění. Z toho důvodu počkejte aspoň jeden den.

    JAK ČASTO KARTÁČOVAT TĚLO?

    Jak často se takový postup provádí? V první řadě je důležitá pravidelnost. Nejlepší by bylo kartáčovat tělo každý den, ale nic špatného se nestane, když občas vynecháte nebo budete provádět masáž obden. Každopádně díky pravidelnosti uvidíte efekty, zvláště pokud bojujete s celulitidou, striemi nebo povislou pokožkou. Stačí si kartáčovat tělo jednou denně, každý den (ne více).

    JAK SPRÁVNĚ PROVÉST MASÁŽ?

    Kartáčování můžete provádět chvíli nebo i delší dobu, podle toho, kolik času a ochoty máte. Neexistuje žádný časový limit, kvalita zpracování se počítá, ale myslím, že se vejdete do max. 5 minut. Tato masáž je víc než jen kartáčování stehen a hýždí, protože celé tělo a organismus z toho můžou mít prospěch! Jak to tedy udělat?

    Začněte nohama nebo rukama a pohybujte se směrem k srdci zametacím pohybem – to je opravdu jediné pravidlo, které musíte dodržovat. Pokud začínáte chodidly, postupně se propracujte až k lýtkům, stehnám, hýždím a dolní části zad. Pak ruce, předloktí a paže. Na konci krku také shora dolů – k srdci.

    KARTÁČOVÁNÍ TĚLA NA SUCHO

    Jak pečovat o pokožku po kartáčování?

    Po masáži kartáčem je pokožka prohřátá a exfoliovaná, díky čemuž mnohem lépe absorbuje aktivní složky obsažené v kosmetice. Pokud chcete tónovat své tělo, omezit celulitidu nebo strie, musíte tento okamžik využít! Balzám nebo olej budou mít šanci pracovat efektivněji a pomohou Vám v boji s těmito problémy. Sama vidím rozdíl v lepší hydrataci pokožky po hloubkové masáži kartáčem. Chci Vám představit dva produkty, které velmi ráda používám po provedené masáži.

    Veoli Botanica - Aroma Body Therapy - Zpevňující tělový olej s aktivním extraktem z rozmarýnu

    Veoli Botanica – Aroma Body Therapy – Zpevňující tělový olej s aktivním extraktem z rozmarýnu

    V loňském roce jsem se zamiloval do značky Veoli Botanica a jejich prvního oleje Enjoy The Calmness, takže jsem cítil, že i tento by mohl být skvělý a musím říct, že jsem opravdu nebyla zklamaná. Olej je lehký a rychle se vstřebává. Není příliš suchý, takže se bez problémů roztírá po pokožce. Po použití je pokožka jemná a hladká, bez mastného filmu. Pokud se obáváte silné bylinné vůně, nic z toho – vůně je bylinková, ale lehká a jemná. Olej se skládá z komplexu 8 olejů, které vyživují pokožku, podporují její hydrataci a zlepšují její pružnost. Rozmarýn má antioxidační vlastnosti a posiluje pokožku. Olej navíc podporuje anticelulitidní terapii. A ta snítka rozmarýnu uvnitř skleněné láhve! Působí nejen na pokožku, ale také lahodí oku. 🙂

    Basiclab - Famillias - Hydratace a zklidnění - Hydratační tělový balzám

    Basiclab – Famillias – Hydratace a zklidnění – Hydratační tělový balzám

    Druhým oblíbeným produktem je BasicLab! Je to bohatý balzám s lehkým vzorcem, díky kterému je pokožka dokonale hydratovaná a vyživená bez efektu mastnoty. Trehalóza, kyselina hyaluronová a inulin silně zvlhčují a přidání alfa-glukanu pečuje o mikrobiom, který je také důležitým prvkem pro udržení zdravé pokožky. Navíc xobsahuje oleje: oleje ze sladkých mandlí a hroznových jader, které chrání pokožku před nadměrným únikem vody, zjemňují ji a vyživují. Výrobek nemá výraznou vůni, je velmi univerzální, takže má šanci stát se oblíbeným u žen i mužů!

    KONTRAINDIKACE A VÝJIMEČNÉ SITUACE

    Kdo nemůže kartáčovat tělo?

    Suché kartáčování, jako mnoho jiných ošetření, není určeno pro každého a v některých situacích je tato masáž i zakázaná. Existuje o tom mnoho mýtů a protichůdných informací. Pojďme se s nimi tedy nadobro vypořádat.

    Kdy určitě kartáčování vynechat?

    Suché kartáčování, cévy a křečové žíly

    Zde vznikají pochybnosti nejčastěji. Křečové žíly a sklon k prasknutí cév nejsou absolutní kontraindikací, ale pokud je Váš problém vážný, doporučuji poradit se se svým ošetřujícím lékařem nebo flebologem. Pokud dostanete zelenou, zvolte kartáče s měkkými štětinami – riziko dalšího poškození při jejich použití je nižší.

    Kartáčování během těhotenství a kojení

    Oba tyto období rovněž nejsou kontraindikací kartáčování, pokud těhotenství nehrozí potrat nebo předčasný porod. Pokud chcete po porodu masírovat svoje tělo, abyste omezili strie, poraďte se se svým lékařem, protože každé tělo se regeneruje trochu jinou rychlostí. Obvykle byste měli počkat několik týdnů (déle po císařském řezu).

    Kartáčování těla a opálení

    Jak již víte, kartáčování je exfoliační, takže funguje podobně jako peeling. Kartáčování ovlivňuje opálení a může způsobit, že zmizí rychleji. Pokud si chcete udržet opálení nebo používáte samoopalovací kosmetiku, s kartáčováním určitě počkejte.

    ČIŠTĚNÍ MASÁŽNÍHO KARTÁČE

    Při používání kartáč nahromadí nečistoty a především Vaši odumřelou pokožku, proto jej udržujte čistý. Můžete jej vyčistit po každém použití nebo pokud si kartáčujete tělo denně, každé 2-3 dny. Vyhněte se silným čistícím prostředkům a nepoužívejte k tomuto účelu alkohol. K mytí stačí šampon, gel nebo mýdlo a samozřejmě voda pro opláchnutí. Při čištění se pokuste umýt samotné štětiny, vyhýbejte se namáčení dřevěného rámu.

    Důležité je také to, jak štětec sušíte. Kartáč nepokládejte na štětiny, protože tento způsob sušení je může zdeformovat. Položte ho štětinami nahoru nebo ho zavěste svisle, ale hlavně ho vysušte na větraném místě, aby byl tento proces co nejkratší.

    Doufám, že tento příspěvek odstranil Vaše pochybnosti a pomohl Vám připravit se na zahájení kartáčovacího dobrodružství. Pokud si ale stále nejste jistí, můžete napsat na instagram nebo se spojit se zákaznickou linkou. 🙂

    Další tipy na kartáčování zde: trustedcosmetics.pl

    Líbil se vám tento článek?

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments