Ekologická kosmetika, zero waste produkty – jak pečovat o životní prostředí?

0 0 7 min
Ekologická kosmetika, zero waste produkty – jak pečovat o životní prostředí?
Kosmetika
0 0 7 min

Obsah

    Ekologie – kde začít?

    O tom, že ekologie je důležité téma, nikdo nepochybuje, ale mnozí z nás neví, jak se v tom zorientovat. Jsme si vědomi toho, že naše činy jsou škodlivé pro planetu a rádi bychom tomu zabránili. Jak? Podělím se s Vámi o některé změny, které jsme provedli v Cosibella, a také Vám ukážeme značky, které jsou ekologické a fungují v režimu less/zero waste. Pamatujte, že i malé změny jsou důležité a je lepší začít s jednou věcí, než nezačít vůbec.

    Ekologická firma

    Ve společnosti Cosibella se při balení a přepravě balíků vyhýbáme používání plastů. Plastovou pásku jsme nahradili papírovou páskou a naše balíčky jsou plněné šedým papírem a skropakem. Skropak je výplňový materiál šetrný k životnímu prostředí, vyrobený výhradně z rostlinných surovin, který zajišťuje ochranu křehkých zásilek. Skropak je zcela kompostovatelný a proces likvidací tohoto materiálu nezpůsobuje znečištění životního prostředí. Rozpouští se ve vodě! Za zmínku také stojí, že obaly, ve kterých kosmetika přichází do skladu, jsou znovu použity, aby se ničím neplýtvalo!
    Vytvořili jsme kancelář ECOsi! V kanceláři máme konvici na filtrování vody a třídíme odpadky. Máme také ekologické propisky a sešity, které může využít každý zaměstnanec. Dále jsme určili sběrné místo elektroodpadu a plastových uzávěrů.

    SkinTra – Ekologická kosmetická značka

    Jak možná víte, máme vlastní kosmetickou značku. Všechny obaly SkinTry jsou skleněné, etikety pak papírové, díky čemuž jsme minimalizovali použití plastu na nezbytné minimum. Upustili jsme také od používání dalších boxů na kosmetiku, díky kterým snižujeme množství odpadu. Zapomenout nelze ani na spolupráci s nadací Las navždý. To znamená, že každá zakoupená kosmetika zaručuje výsadbu 1 m² lesa.

    Co je to ekologická kosmetika?

    Dnes se zaměříme na ekologická řešení v kosmetice, ale na úvod představím samotnou myšlenku ekologické kosmetiky. Jedná se o produkty, které jsou šetrné k životnímu prostředí od fáze pěstování rostlin obsažených v kosmetice, přes volbu balení, až po typ dopravy hotových výrobků.

    A o co se jedná při zero waste produktech?

    Jde o produkty, které jsou vytvořeny v souladu s filozofií zero waste, což znamená „žádný odpad.“ Jak kosmetické ingredience, tak obaly by měly generovat co nejméně odpadu, nejlépe vůbec 🙂 Není to však tak jednoduché. Z toho důvodu se některé značky nazývají „less waste”. Ale není nejdůležitější dělat pouze velké věci. I malé kroky a změny dokážou pomoct.

    Ekologické balení kosmetiky

    Důležitým prvkem každé kosmetiky je její obal, který musí nejen hezky vypadat, ale také dbá o mikrobiologickou čistotu kosmetiky, tedy zabraňuje rozvoji mikroorganismů, aby si produkt zachoval co nejlepší trvanlivost. Velká část obalů je vyrobena z plastu. Část z nich je recyklovatelná, ale řada z nich bohužel neskončí znovu využita a přispívá tak k hromadění plastů na naší planetě.

    Značky, které používají zpět své obaly k recyklaci:

    Jak ekologicky používat kosmetiku?

    Pokud máte další nápady, jak dát svým kosmetickým produktům druhý život, dejte nám vědět!

    Třídění kosmetického odpadu

    Nesmíme zapomenout třídit kosmetické obaly. Do žlutého kontejneru se vyhazují plastové nebo kovové prvky kosmetiky, do zeleného kontejneru všechny skleněné prvky, které nejsou vratné, a papírové obaly, etikety nebo letáky do modrého.

    Anwen

    Prvním argumentem proč si vybrat značku Anwen jsou obaly, které lze snadno recyklovat, jako jsou: skleněné dózy a lahve, kovové plechovky, stejně jako kartonové krabice z nanomateriálu. V případě kondicionéru jsou dvě možnosti. Jsou k dispozici v hliníkových obalech a také vyrobené z PCR, tedy recyklovaného materiálu, který lze recyklovat. Lahve, které jsou vyrobeny z PET, jsou navíc zcela recyklovatelné.

    Creamy

    Creamy je značka, která se zaměřuje na přírodu a ekologii. Značka funguje od svého vzniku v méně odpadovém rytmu, o čemž svědčí i krátká data expirace. Umožňují vytvořit pouze takové množství produktů, které se skutečně prodá, takže žádný produkt nepřijde nazmar. Každá sklenice a lahvička je skleněná, zabalená pro přepravu pouze v recyklované kartonové krabici. Balíček je zasílán bez bublinkové fólie, ale pouze s kartonovými odřezky. Obaly Creamy lze vrátit do obchodu a za každý vrácený obal věnuje značka Creamy 1 PLN nadaci MARE, která chrání mořské ekosystémy, zejména v Baltském moři.

    Náplně, doplňkové obaly

    Některé kosmetické značky umožňují nákup doplňkových obalů pro své produkty. Stačí si jednou koupit plnohodnotný produkt a pak už jen náplně. To šetří peníze, snižuje plýtvání a také Vám dává vědomí, že děláte něco dobrého!

    Mohani

    Nabídka značky zahrnuje převážně skleněné obaly. Můžeme zakoupit bambusové zubní kartáčky, opakovaně použitelné doplňky, např. mušelínové utěrky, ale i doplňky jako jsou dentální nitě! Mohani je značka, která si cení především ekologie a veškerá jejich kosmetika je veganská.

    Náhradní balení v Cosibella

    Podívejte se na produkty, které seženete také jako náhradní náplň:

    Opakovaně použitelné kosmetické doplňky

    Zamyslete se nad tím, že každý večer použijete k odstranění make-upu několik jednorázových tamponů. Každým rokem to bude poměrně velké množství a tento odpad bohužel nezmizí jen tak. Pojďme se tedy zamyslet nad alternativou. Opakovaně použitelné vatové tampony nebo mušelínový hadřík jsou skvělým řešením pro odstranění make-upu.

    Tuhé šampony a kondicionéry

    Dobrou změnou je také používání tuhých přípravků! Jsou ekologičtější, ale stejně účinné. Nejčastěji je najdete v hliníkových nebo papírových obalech a jsou skvělé na cestování! Zabírají málo místa, jsou multifunkční a efektivní!

    Zero waste produkty šetří peníze a životní prostředí. Tuhé přípravky nezaberou moc místa, takže jsou skvělé do cestovní kosmetické taštičky. Jsou také ideální volbou pro vyznavače minimalismu!

    Doufám, že po tomto příspěvku se alespoň na chvíli vždy zastavíte a popřemýšlíte o jakou značku se jedná a jaký je její přístup k přírodě a životnímu prostředí! Pokud si ale stále nejste jistí, můžete nám napsat na instagram nebo se spojit se zákaznickou linkou.

    Líbil se vám tento článek?

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments