Základní pravidla péče o vlasy – poznejte důležité zásady

0 0 6 min
Základní pravidla péče o vlasy – poznejte důležité zásady
Vlasy
0 0 6 min

Obsah

    I přesto, že o vlasy už dlouhodobě vědomě pečujete, znáte pórovitost svých vlasů a postupujete podle zásad rovnováhy PEH, jsou Vaše vlasy stále poškozené, matné bez lesku nebo bojujete s nadměrným vypadáváním vlasů? A ani ten nejdražší produkt Vám nezajistí „Good Hair Day“? Problém možná tkví v úplných maličkostech, nebo (a to byste snad ani nečekali), je problém v samotném základu péče o vlasy. Jak číst složení produktů? Je jemný šampon základ? Jak naslouchat potřebám vlasů? Přečtěte si článek a dozvíte se 4 základní pravidla péče o vlasy, které pomohou navrátit Vašim vlasům zdravý vzhled.

    Jak pečovat o vlasy – v čem spočívá základ?

    Tuto otázku je důležité si klást proto, abyste dobře pochopili další část článku. Domnívám se, že základem je správná péče o vlasovou pokožku. Koneckonců z pokožky hlavy vyrůstá zdravý vlas a pokud bude pokožka v těchto místech dobře udržovaná, polovinu práce máme za sebou. Bohužel nejčastějším problémem je to, že špatně určíme typ pokožky hlavy. Většina z nás se mylně domnívá, že má mastnou pokožku hlavy. Pokaždé, když se klientů zeptám, jak často se jim pokožka mastí, dostanu odpověď: „co 2 až 3 dny“. V tom případě se jedná o normální vlasovou pokožku.
    Nezapomínejte! O nadměrně se mastící vlasové pokožce hovoříme až tehdy, kdy téhož dne, kdy jsme si vlasy umyly, nebo hned následujícího dne ráno je vlasy nutné opět umýt, protože už nevypadají úplně svěže a jsou „mastné“.
    Vše začíná u pokožky hlavy. Stejně jako z na živiny chudé půdy nevypěstujete krásnou, barevnou květinu, ze zanesené pokožky hlavy nevyroste zdravý, krásný, lesklý vlas.

    1. Jak správně mýt pokožku hlavy? Poznejte důležité kroky

    Správný proces mytí vlasů a vlasové pokožky je nesmírně důležitý a je častým původcem problémů. Vlasové pokožce však bohužel musíme věnovat více času než mytí pokožky obličeje. Je to z toho důvodu, že nanesené přípravky hůře dosahují problematických míst. Dalším problémem jsou tzv. zanesené vlasové váčky, ve kterých se hromadí maz, pot, odumřelé kožní buňky a veškeré nečistoty, a které ve výsledku vytváří lepkavou hmotu. Tato místa se mnohem hůře čistí než samotný kožní maz a sami víte, že na pokožce hlavy se nachází spousta kožních pórů… Věnujte péči o pokožku hlavy dostatek času a odstraňte z ní nečistoty důkladně! Ve výsledku Vám to tolik času nezabere a sami určitě budete souhlasit, že je lepší věnovat tomuto procesu 3-5 minut a poté ušetřit stovky korun za neefektivní metody.

    Správné mytí vlasů – respektive pokožky hlavy

    Těchto pár kroků stanoví vědomou péči o vlasy. Pamatujte ale, že tření vlasů ručníkem nebo spaní s mokrými vlasy patří také mezi chyby, které později mohou způsobit poškození vlasů nebo rozvoj kožních onemocnění. Kromě samotného způsobu mytí jsou stejně důležité použité produkty – šampony vybírejte pro Váš typ vlasů (res

    Šampon pro seboroickou pokožku s problémem lupů

    Some By Mi - Cica Peptide Anti Hair Loss Derma Scalp Shampoo - Peptidový šampon proti vypadávání vlasů

    Some By Mi – Cica Peptide Anti Hair Loss Derma Scalp Shampoo – Peptidový šampon proti vypadávání vlasů

    Pokud bojujete se seboreou nebo s lupy a hledáte šampon, který dobře pění a prodlužuje svěžest vlasů, vyzkoušejte tento produkt! Obsahuje složky, které působí jak proti seboree, tak proti lupům (např. mentol a kyselinu salicylovou) a obecně regulují nadměrnou sekreci kožního mazu. Šampon byl dále obohacen až o 11 druhů peptidů, které posilují a chrání. Má svěží bylinkovou vůni, jemně chladí a výrazně osvěžuje.

    Šampon pro citlivou a normální pokožku hlavy

    Evolve Organic Beauty - Monoi Rescue Natural Shampoo - Přírodní šampon s olejem Monoï

    Evolve Organic Beauty – Monoi Rescue Natural Shampoo – Přírodní šampon s olejem Monoï

    Pokud máte citlivou, suchou nebo podrážděnou pokožku, určitě musíte tuto novinku od značky Evolve Organic Beauty vyzkoušet! Jedná se o vysoce vyživující šampon s obsahem jemných mycích látek, který dobře pění a jemně, ale důkladně odstraňuje nečistoty z pokožky hlavy. Zároveň díky obsahu oleje Monoï chrání a zlepšuje stav vlasů. Obsažená hydrolyzovaná semínka quinoy vyhlazují, dodávají vlasům lesk a usnadňují jejich rozčesávání. Podle mě je tento šampon pro citlivou pokožku MUST HAVE! Šampon Vám dlouho vydrží a navíc Vám připomene dětství – voní totiž příjemně jako sladká žvýkačka.

    2. Pravidelně používejte peeling pro pokožku hlavy

    Stejně jako v případě péče o pleť – pravidelná exfoliace odumřelých buněk je důležitá. Zdravá pokožka = zdravé vlasy a pokud chceme správně pečovat o pokožku hlavy, pravidelný peeling je nezbytný. Tento krok je důležitou součástí vědomé péče o vlasy. Peeling pokožky hlavy odstraňuje odumřelé kožní buňky, zlepšuje mikrocirkulaci a minimalizuje riziko oslabení vlasových cibulek. Nezapomínejte, že díky peelingu budou vyživující složky z nanesených vlasových tonik a aplikátorů působit efektivněji. Peeling používejte 1x týdně a sami pocítíte, že jsou Vaše vlasy vitální.

    Šampon s exfoliačním účinkem pro začátečníky

    Anwen - Wake It Up - Kávový šampon s enzymy

    Anwen – Wake It Up – Kávový šampon s enzymy

    Pokud se teprve pro nákup peelingu pro pokožku hlavy rozhodujete a bojíte se, že nebudete vědět jak postupovat, doporučujeme Vám šampon od značky Anwen. Je to ideální volba pro začínající s vědomou péčí o vlasy. Má sladkou kávovou vůni a nečistoty odstraňuje díky obsaženým enzymům, uree a silnější mycí látce. Pokožka hlavy je po použití šamponu důkladně očištěná a vlasy získají na objemu.

    Kyselinový peeling pro pokožku hlavy

    Bandi - Trichoesthetic - Tricho-Peeling - Scalp Cleansing - Čisticí peeling pro pokožku hlavy

    Bandi – Trichoesthetic – Tricho-Peeling – Scalp Cleansing – Čisticí peeling pro pokožku hlavy

    Tento produkt je klasika mezi peelingy pro pokožku hlavy. Je jemný, nedráždí a zároveň dobře očišťuje a hydratuje. Účinky zajišťuje kyselina mléčná a urea, které exfoliují a změkčují pokožku. Peeling osvěžuje pokožku hlavy a zároveň redukuje svědění a připravuje pokožku na další kroky.

    3. Chraňte vlasy před poškozením – péče o vlasy zvenčí

    Vlasy jsou v délkách „mrtvé“. Znamená to tedy, že už nejsme schopni ovlivnit stav vnitřku vlasu po celé jeho délce a nepomůže ani zdravá strava. Styling pomocí horkého vzduchu, zesvětlování, barvení nebo např. žehlení po každém mytí má vliv na strukturu vlasu a způsobuje mechanické poškození. Nezbytným krokem vědomé péče o vlasy je ochrana před vnějšími vlivy. V tomto případě se skvěle osvědčí sérum chránící konečky vlasů, které můžete nanášet také do celých délek vlasů. Nezapomínejte ani na vlasové olejování – domácí kúra, která vyživí Vaše vlasy a má úžasný vliv na konečky vlasů. V případě velmi poškozených vlasů se nebojte používání silikonů – v tomto případě se jedná o žádanou složku, která dokonale chrání vlasy před poškozením.

    Silikonové sérum na konečky vlasů

    Fanola - Smooth Care - Smoothing Protecting Serum - Vyhlazující a regenerační sérum na vlasy

    Fanola – Smooth Care – Smoothing Protecting Serum – Vyhlazující a regenerační sérum na vlasy

    Ochranné sérum na konečky vlasů s obsahem silikonů, které úžasně vyhlazují a chrání vlasy před vnějšími vlivy (např. mechanickým poškozením). Sérum posiluje a zabraňuje krepatění vlasů. Díky tomu, že je velmi lehké, oblíbí si ho i kudrnaté vlasy, protože nenarušuje tvar vln. Sérum můžete nanášet na mokré i suché vlasy. Ideální pro náročné, poškozené nebo suché vlasy, které vyžadují maximální ochranu. Má jemnou vůni a je k dostání ve velkém balení, které Vám dlouho vydrží a navíc za výhodnou cenu!

    Krémové sérum na konečky vlasů

    Fanola - Nutri Care Restructure Leave-in Conditioner - Hydratační bezoplachový kondicionér

    Fanola – Nutri Care Restructure Leave-in Conditioner – Hydratační bezoplachový kondicionér

    Kondicionér pro suché, poškozené, lámavé a dehydratované vlasy se sklonem ke krepatění. Viditelně změkčuje, hydratuje a vyživuje vlasy díky obsaženému lněnému a arganovému oleji a mléčným proteinům. Dodává jim lesk a navrací jim jejich přirozenou strukturu. pH přípravku se pohybuje od 4,5 do 5,0. Pro krásné vlasy naneste malé množství (asi velikost lískového oříšku) do vlhkých délek vlasů a následně vysušte nebo nechte volně uschnout.

    Každodenní ochrana vlasů před poškozením – vyživující péče na vlasy

    Základem péče o vlasy je používání kondicionéru po každém mytí. Nezávisle na tom, zda jsou Vaše vlasy normální nebo poškozené, kondicionér se vyplatí používat. Proč? Vlasy potřebují každodenní ochranu. Kondicionér poskytuje vlasům vyživující složky a co je důležité, chrání je před poškozením. Důležité je přizpůsobit výběr kondicionéru Vašemu typu vlasů. Pokud máte poškozené vlasy – volte kondicionér s vyživujícím a ochranným účinkem; pokud suché – ideální budou hydratační kondicionéry. V některých případech můžete aplikovat také bezoplachový kondicionér.

    Nezapomínejte, že pro ochranu vlasů nestačí pouze vybrat vhodné produkty; musíte je také opatrně a vědomě používat. Ve skutečnosti si vlasy můžete poškodit nesprávným přístupem – přestože k tomu budete používat účinné produkty. Níže naleznete několik zásad, kterých byste se měli držet.

    4.Používejte vlasová tonika a aplikátory

    Pokud máte normální pokožku hlavy a nebojujete s lupy ani zánětlivými projevy, tonikum pro pokožku hlavy je ideálním rozšířením vědomé péče o vlasy. Kosmetika tohoto typu dokáže vlas vyživit zevnitř. Typ vlasů zde není klíčový – přípravky vybírejte pro typ pokožky hlavy. Jestliže bojujete s nadměrným vypadáváním vlasům, používejte přípravky stimulující růst vlasů; pokud Vás trápí suchá pokožka hlavy, vybírejte hydratační tonika. Nezapomínejte, že zdravý organismus = zdravé vlasy. Kromě používání vlasových tonik a aplikátorů tak pamatujte na zdravou a vyváženou stravu. Zdravé vlasy jsou výsledkem péče o tělo zevnitř i vně. Nejdůležitější složkou jídelníčku pro zdravé vlasy je zelenina – jezte ji každý den.

    Tonikum pro suchou pokožku hlavy

    Bandi - Trichoesthetic - Tricho-Extract Regenerating and Moisturising - Tricho-Extrakt na vlasy s hydratačními a vyživujícími účinky

    Bandi – Trichoesthetic – Tricho-Extract Regenerating and Moisturising – Tricho-Extrakt na vlasy s hydratačními a vyživujícími účinky

    Vyživující ampule zanechává pokožku hlavy hydratovanou a zklidněnou. Regeneruje podráždění, zklidňuje zánětlivé projevy a zabraňuje vysoušení pokožky hlavy. Vhodný pro ty z Vás, kdo bojujete se suchou a nepříjemně svědivou pokožkou. Ampuli můžete aplikovat 30 minut před mytím vlasů nebo přidat 10 kapek do Vašeho šamponu, abyste podpořili účinky již během procesu mytí. Má jemnou bylinkovou vůni.

    Tonikum stimulující růst vlasů

    Bioup - Sérum pro pokožku hlavy Be Happy - Vyživující esence pro vitální, šťastné a silné vlasy

    Bioup – Sérum pro pokožku hlavy Be Happy – Vyživující esence pro vitální, šťastné a silné vlasy

    Pokud jsou Vaše vlasy slabé a všímáte si nadměrného vypadávání, používejte tonikum, které vyživí pokožku hlavu. Sérum obsahuje sójové a pšeničné proteiny a extrakt z amalaki, které stimulují růst vlasů. Kromě vyživujících složek obsahuje také zklidňující látky jako panthenol a niacinamid. Sérum má příjemnou vůni limonády, nezatěžuje vlasy a můžete jej používat před i po mytí – na suchou nebo na mokrou pokožku hlavy.

    I když se základy péče o vlasy mohou zdát obtížné, je opravdu snadné je zavést do každodenní péče. Většina těchto bodů Vám tolik času nezabere a samotná péče o vlasy by neměla být utrpením, ale potěšením. Pamatujte, že zdraví vlasů vychází zevnitř, a proto je důležité dbát na vyváženou stravu a správnou péči o pokožku hlavy. Myjte ji důkladně – častým problémem je právě nešetrné mytí. Problém ale mizí již po jedné malé změně a Vy tak můžete mít radost ze zdravé pokožky hlavy a lesklých vlasů.

    Pokud stále nevíte, jak pečovat o vlasy a potřebujete individuální konzultaci nebo pomoc s výběrem vhodného produktu, napište nám na náš e-mail: e-mail: objednavky@cosibella.cz Naše kosmetoložky Vám s výběrem produktu na míru pomohou!

    A v případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat také na našem Facebooku Instagramu ebo telefonním čísle +420 597 010 522.

    Líbil se vám tento článek?

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments