Zklidnění pokožky –⁠ jak zmírnit spáleniny od slunce

0 0 6 min
Zklidnění pokožky –⁠ jak zmírnit spáleniny od slunce
Rady kosmetoložky
0 0 6 min

Obsah

    Povědomí o používání UV filtrů je čím dál více rozšířenější a také čím dál více osob používá (a dokonce během dne reaplikuje) ochranné filtry po celý rok. Přesto zejména prázdninové období a příliš dlouhý pobyt na slunci může způsobit pokožce problémy. Jak na spáleniny od slunce a loupající se kůži? Přečtěte si náš článek!

    Jak předcházet spálení?

    Během pobytu na slunci se vyvarujte používání látek s fotosenzibilizačním potenciálem, protože by mohlo dojít ke vzniku podráždění a pigmentových skvrn. Patří mezi ně například vonné složky jako éterické oleje, některé bylinky jako např. třezalka a bergamot a některé léky, např. antidepresiva a antidiabetika. Zajímavé je, že pokud užíváte antikoncepci, Vaše pokožka je náchylnější ke spálení. Lidé se světlou pletí jsou také více náchylnější na sluneční popálení. Zejména během prvních dnů opalování nezapomínejte na dostatečnou vrstvu SPF krému a reaplikujte ho po každém koupání v moři, bazénu a po utření ručníkem. Krém s UV filtry poskytuje ochranu před slunečním zářením a následným spálením, které je způsobeno UVB zářením.

    Krémy s SPF

    Nejlepším způsobem ochrany před UVA a UVB zářením jsou produkty obsahující UV filtry. Pokud Vás toto téma více zajímá, určitě si přečtěte náš starší článek.

    Níže naleznete doporučení pro správnou ochranu obličeje, ale i celého těla! Poznáte nezastupitelné produkty na celý rok nebo jen do cestovní taštičky. 🙂

    SPF přípravky na tělo

    SPF přípravky na obličej

    Doplňky chránící před sluncem

    Na pláži Vás deštník ochrání před ostrými slunečními paprsky.

    Hlavním zadáním klobouku je znesnadnit dopad slunečních paprsků na Vaši tvář. Nezbavuje Vás to však povinnosti používat SPF krém! 🙂

    Plavkový materiál je velmi přiléhavý a tělo nezakrývá dostatečně. Vyplatí se přibalit si lehké svrchní oblečení, např. pareo. Předejdete tak popáleným ramenům a následné bolesti! Na trhu existuje oblečení vyrobené z materiálu s označením UPF, které chrání před slunečním zářením. UPF na oblečení se rovná hodnotě SPF v kosmetice.

    3 stupně spálení od slunce

    Mírné spálení se týká pouze vnější vrstvy pokožky a projevuje se začervenalou kůží. Spálení je krátkodobé a po pár dnech odeznívá.

    Středně těžké spálení, které se týká pokožky, ale také škáry. Kůže je rudá a objevují se puchýřky. Tento stupeň spálení může způsobit částečnou epidermální nekrolýzu, tzv. syndrom opařené kůže, a proto doporučujeme konzultaci s lékařem. Při rozsáhlých popáleninách druhého stupně jsou popáleniny doprovázeny bolestí a domácí léčba nemusí být dostačující.

    Těžké spálení, které postihuje pokožku, škáru, ale i podkoží a nervy. Smyslové nervy jsou poškozené, v místě spálení chybí cit. Při tomto typu spálení se můžete setkat s těmito příznaky: zrychlený tep, celková slabost, bolesti hlavy až ztráta vědomí. Při zaznamenání příznaků spálení třetího stupně okamžitě navštivte svého lékaře.

    Péče o tělo po spálení od slunce

    Bohužel už je to tak – na Vaší pokožce se objevují příznaky příliš dlouhého nebo nešetrného opalování, tzn. začervenání, bolestivé puchýře a zvýšená teplota těla. Co teď? Přicházíme na pomoc!

    Jen zmíníme, že stojí za to vědět, jak předcházet spálení, a je proto dobré si pár tipů zapamatovat. V tomto článku Vám také prozradíme, jak se před spálením chránit. Pro zmírnění prvních příznaků spálení doporučujeme studenou sprchu (ne ledovou! spíše vlažnou, abyste si nezpůsobili teplotní šok) a poté přiložit chladivý obklad.

    Pokud je Vaše pokožka zarudlá, oteklá, na dotek horká a štípe, jako první pomoc doporučujeme aloe vera. Gel z aloe vera můžete navíc uchovávat v lednici a díky tomu může kromě zklidnění také snížit bolet. Jedná se o velmi oblíbenou složku, která nesmí chybět v kufru na dovolenou. Aloe vera úžasně zmírňuje podráždění, zklidňuje, hydratuje a urychluje hojení.

    Pokud se na Vaší pokožce objevily puchýře, v žádném případě je nepropichujte! Jedná se o přirozený proces, který nesmíte narušit. Pokud se pokožka začne olupovat, vyplatí se sáhnout po hloubkově hydratačních a vyživujících balzámech, které zredukují vzniklé šupinky a navíc pokožku zregenerují.

    Složky zklidňující následky spálení od slunce

    Jaké složky se vyplatí hledat ve složení kosmetiky, pokud je kůže spálená? Po opalovaní doporučujeme lehké, gelové konzistence s obsahem regeneračních složek, které zmírňují začervenání pokožky, zklidňují a hydratují.

    P.S. Pokud byste si rádi přečetli více informací o aloe vera, klikněte na náš blog!

    Schéma zklidňující péče o pleť po opalování

    Péče o spálenou pokožku by měla být minimalistická a šetrná. Měla by se soustředit hlavně na regeneraci a zklidnění spálené pokožky. Po opalování pozorujte, zda se neobjevují první příznaky spálení od slunce. Patří mezi ně zarudnutí vnější vrstvy kůže (zejména v případě světlých typů pleti). Na začátku použijte zklidňující přípravky nebo domácí chladivé obklady.

    Čištění obličeje

    K mytí spálené pokožky se nejvíce osvědčí jemné emulze, které kromě odstranění nečistot příjemně obalují a hydratují pokožku bez nepříjemného pocitu stažení. O spálenou pokožku je třeba pečovat jako o citlivou, která vyžaduje speciální přístup. Vyhledávejte jemné složky bez aktivních látek, např. kyselin.

    Hydratace a regenerace

    Pokud je pokožka ve špatné kondici, hydratace je naprostý základ péče. Přesněji řečeno –⁠ hydratace pleti je základ vždy, ale v tomto případě obzvlášť. 🙂 Níže Vám představujeme tipy na krémy, které jsou bohaté na aktivní složky. Obsahují například regenerační ceramidy, zklidňující prebiotika a příjemně obalující emolienty.

    Zklidnění podráždění

    V tomto případě doporučujeme pod krém nanést ještě sérum nebo gel (nebo ho během dne podle potřeby několikrát nanášet), který je bohatý na zklidňující složky. S nanesením tohoto produktu pocítíte velkou úlevu a zklidnění. Zklidňující složky obsažené v krému navíc urychlují hojení a pečují o hydrolipidovou bariéru, která je v tomto případě obzvlášť důležitá.

    Doufáme, že Vás tímto článkem ochráníme před spálením a jeho nepříjemnými následky! Slunce není naším nepřítelem, pokud s ním zacházíme opatrně. 😉 Jestli stále váháte, jaký produkt bude pro Vaši pokožku nejlepší, napište nám na náš e-mail: objednavky@cosibella.cz Naše kosmetoložky Vám s výběrem produktu na míru pomohou!

    A v případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat také na našem instagramufacebooku nebo telefonním čísle +420 597 010 522.

    Líbil se vám tento článek?

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments