Retinol

2021-09-06
Název INCI

Retinol


Obecný název

Retinol, vitamín A


Funkce v produktu

  • složka proti stárnutí
  • složka regulující exfoliaci
  • složka proti akné

Účinek v produktu

Retinol je jednou z nejlépe prozkoumaných a nejúčinnějších látek proti stárnutí. Je to také nejběžnější forma vitaminu A v kosmetice. Převádí se na retinaldehyd a poté na kyselinu retinovou. Vysoká účinnost vit. A vyplývá z přítomnosti příslušných receptorů v kůži (RAR), které selektivně vážou molekuly vitaminu A a umožňují přímý vliv na změny probíhající v buňkách. Díky své rozpustnosti v tucích má retinol vysokou afinitu k kožním lipidům a dobře proniká do hlubších vrstev. Reguluje proces exfoliace a stimuluje obnovu buněk (reguluje dělení a zrání buněk). Vyhlazuje a zlepšuje strukturu, snižuje viditelnost vrásek, vyrovnává barvu a zpevňuje pokožku. Ovlivňuje produkci kolagenu a elastinu a brání jejich degradaci. Kromě zpomalení procesů stárnutí probíhajících v pokožce se používá také při péči o aknózní pleť, protože reguluje sekreci kožního mazu a exfoliaci. Snižuje mastnotu pokožky, viditelnost mazových žláz a redukuje černé tečky a pupínky. Dispergací melaninu v kůži také snižuje viditelnost zabarvení. V závislosti na koncentraci, celé formulaci kosmetiky a frekvenci používání může vykazovat různé vedlejší účinky ve formě podráždění, odlupování, pálení, zarudnutí a suchosti. Je také citlivý na slunce, proto je vysoká ochrana před sluncem při používání retinoidů velmi důležitá. Vykazuje špatnou stabilitu vůči světlu a oxidaci, proto je nejlepší použít retinol přes noc nebo v lipozomální formě. Nesmí se používat během těhotenství.


Fyzikálně-chemické vlastnosti

  • krystalická pevná látka
  • žlutá barba
  • rozpustná v tucích



Zpět do Cosipedia
Zobrazit více příspěvků z Září 2021
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory Cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím
pixel