Retinol a retinoidy - jak je používat?

2020-10-14
Retinol a retinoidy - jak je používat?



VITAMÍN MLÁDÍ

Retinol i retinoidy jsou deriváty vitaminu A, který je považován za jeden z nejdůležitějších vitamínů mládí a krásy, zejména díky svým účinkům proti stárnutí a stimulaci obnovy buněk. Je to také jedna z nejlépe studovaných látek v kosmetickém průmyslu. Vitamin A patří do skupiny 4 vitamínů rozpustných v tucích, díky nimž dobře proniká skrz rohovou vrstvu pokožky a funguje tak účinněji než přísady rozpustné ve vodě.

ÚČINEK

Deriváty vitaminu A jsou látky s vícesměrným účinkem, a proto jsou tak populární. Zaprvé urychlují buněčný metabolismus. Co to znamená? Jednoduše fungují proti stárnutí, snižují viditelnost jizev a zesvětlují zbarvení pokožky. Snižují také produkci kožního mazu, jsou velmi účinné při léčbě akné a odstraňují odumřelé kožní buňky, čímž vyhlazují pokožku. Dalším účinkem derivátů vitaminu A je antioxidace, která inhibuje vývoj volných radikálů. Retinoly stimulují produkci kolagenu a elastinu v pokožce. Navíc sjednocují tón pleti a urychlují regeneraci buněk.

Účinky derivátů vitaminu A:

  • působí proti stárnutí,
  • zlepšují pevnost pokožky,
  • regulují tvorbu kožního mazu,
  • rozjasňují a vyhlazují pokožku,
  • bojují proti akné,
  • urychlují proces tvorby nových buněk (urychlují keratinizaci).

 

PRO KOHO JE VITAMÍN A VHODNÝ?

Této účinné látky jsou vhodné pro všechny typy pleti. Retinol rozjasňuje a vyhlazuje zralou pleť, sjednocuje její tón, snižuje také záněty charakteristické pro mastnou pleť a pokožku se sklonem k akné. Tato složka bude také vhodná pro suchou, kapilární nebo citlivou pokožku. V tomto případě věnujte ale zvláštní pozornost koncentraci retinolu v přípravku, vysoké koncentrace mohou způsobit podráždění pokožky. V takovém případě je nejlepší sáhnout po velmi nízké koncentraci retinolu nebo jeho nedráždivou náhražku - bakuchiol.

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI RETINOLEM A RETINOIDY?

Pokud chcete dosáhnout rychlého výsledů s možným rizikem podráždění, zvolte retinol. Pokud naopak máte citlivou, suchou pokožku nebo nechcete riskovat podráždění, zvolte retinoidy, které jsou mnohem méně dráždivé a účinnější, ale jejich účinnost je rozložena v čase. Nechtěla bych však srovnávat „sílu“ retinolu a retinoidů v kosmetických přípravcích vzhledem k tomu, že se jedná o sloučeniny s odlišným chemickým vzorcem, které nepůsobí stejně. Je to jako při porovnávání různých forem vitaminu C - jedna je stabilnější, ale nedráždí pokožku, druhá poskytuje rychlý výsledek s možným rizikem podráždění.

Pamatujte, že všechny deriváty vitaminu A se musí přeměnit na kyselinu retinovou (dostupnou v přípravcích na lekařsky předpis), aby fungovaly. Jak tedy vypadá řetězec transformací forem vitaminu A v kůži?

 



BAKUCHIOL - NÁHRAŽKA RETINOLU

Říká se mu rostlinný retinoid. Získává se z Psoralea corylifolia - rostliny, která se již roky používá v tradiční čínské a indické medicíně jako protizánětlivá látka podporující léčbu ekzému. Má podobnou účinnost jako retinol, ale nevykazuje svůj teratogenní účinek, proto je ideální alternativou pro těhotné a kojící ženy. Jeho maximální přípustná koncentrace v hotové kosmetice je 1%. Na rozdíl od retinolu pokožku nesenzibilizuje a nedráždí. A co víc, zklidňuje pokožku spálenou sluncem, díky čemu je ideální pro citlivou pokožku.


POUŽITÍ DERIVÁTŮ VITAMÍNU A

Přípravek s vitaminem A by měl být aplikován večer, protože zvyšuje fotocitlivost pokožky. V případě podrážděné, suché pokožky s otevřenými ranami se nedoporučuje zahájit kúru retinolem, kvůli jeho dráždivému účinku. V tom případě počkejte, až se pokožka zcela zahojí. Navíc je třeba pamatovat na intenzivní hydrataci pokožky, protože retinol má silný vysušující účinek. Po každé aplikaci kosmetiky si navíc umyjte ruce, aby se přípravek nedostal do očí.

 

ČEMU VĚNOVAT POZORNOST BĚHEM KŮRY RETINOLEM?

Při používání retinolu stojí za to doplnit zinek, který je nezbytný pro správnou přeměnu retinolu na kyselinu retinovou, která má největší účinek na pokožku. Je nutné používat ochranu proti slunečnímu záření, protože během léčby retinolem a jeho deriváty dochází ke zrychlenému procesu exfoliace a pokožka je tak citlivější na sluneční světlo. Je také důležité zmínit, že vitamin A se snadno oxiduje a tím ztrácí své příznivé vlastnosti, proto by produkty obsahující tuto účinnou látku měly být chráněny před vzduchem a světlem. Obsah dalších antioxidantů a zinku v kosmetice s retinolem navíc zvýší antioxidační účinek retinolu.

Pamatujte, že efekt nebude viditelný po jednom dni, týdnu nebo měsíci. Pro dosažení viditelného výsledku by měl být retinol používán po dobu nejméně 12 týdnů.



INDIKACE:

  • nerovnosti na povrchu pokožky,
  • všechny typy pleti,
  • zbarvení,
  • vrásky,
  • seboroická dermatitida,
  • akné.

 

KONTRAINDIKACE:

Ačkoli retinol a jeho deriváty jsou vhodné pro všechny typy pleti, existují určité kontraindikace:
  • těhotenství a kojení - látka může způsobit poruchy vývoje plodu.
  • přecitlivělost na deriváty vitaminu A.
  • užívání vitaminu A orálně.
  • použití jiných vysoce exfoliačních přípravků - benzoylperoxid, léčba kyselinami nebo antibiotiky.
  • podrážděná kůže s otevřenými ranami - počkejte až pokožka se úplně zahojí.
  • zvýšená sluneční expozice - během léčby retinolem je nutné používat vysokou sluneční ochranu kvůli silnému fotocitlivému účinku těchto látek.
Pokud nebudete během léčby používat sluneční ochranu (nejlépe SPF 50), může dojít k výraznému zabarvení pokožky.

 

INCI

Uvědomuji si, že pro některé lidi je INCI nesrozumitelné a nevědí, jak hledat retinol, retinoidy a alternativy v kosmetice. Níže jsem pro vás vypsala deriváty a jejich názvy v nomenklatuře INCI a také několik návrhů produktů s danou přísadou.

RETINOL - Retinol/Hydrogenated Retinol.


RETINAL/RETINALDEHYD (metabolit retinolu) - Retinal/Retinylaldehyde.

RETINOID (ester vitaminu A) - Retinyl Palmitate, Retinyl Acetate (hlavně jako pomocná složka).


NOVÝ RETINOID (ester kyseliny all-trans retinové (HPR)) - Dimethyl Isosorbide, Hydroxypinacolone Retinoate.


BAKUCHIOL (náhražka retinolu) - Bakuchiol oraz Psoralea Corylifolia Extract, Babchi (Bakuchi) Oil lub Psoralea Corylifolia Oil.

 

Stručně řečeno, čistý vitamin A a jeho deriváty jsou jednou z nejúčinnějších účinných látek na trhu. I když mohou mít vedlejší účinky, moderní deriváty vitaminu A snižují riziko podráždění na minimum. Proto stojí za to do Vaší péče zavést ošetření vitamínem A, které doplní kúru proti vráskám a akné. Nezapomeňte však takovou látku zavádět postupně, kvůli jejímu dráždivému účinku. Nejlepší je začít s nižší koncentrací a poté postupně implementovat vyšší.

 

Pokud máte pochybnosti ohledně použití retinolu nebo si stále nejste jisti, který produkt zvolit, napište nám na facebook, instagram nebo e-mail: infocosibella.cz. Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy a vysvětlíme nejasnosti.

Zobrazit více příspěvků z Říjen 2020
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel