Kyseliny AHA/BHA/PHA

( množství produktů: 88 )

ÚČINEK

V závislosti na koncentraci a typ, mají kyseliny různé spektrum aktivit. Mají exfoliační, protizánětlivé nebo hydratační účinky a také rozjasňuje nerovnoměrné zbarvení pleti.

TYP PLETI

Doporučují se hlavně lidem s mastnou, smíšenou a problematickou pokožkou. Správně vybrané produkty budou také vhodné pro suchou, zralou, citlivou pleť a pokožku s rozšířenými a popraskanými žilkami.

ZAJÍMAVOST

Kyselina hyaluronová paradoxně nemá exfoliační účinek, proto ji lze aplikovat po produktech s obsahem kyselin AHA, BHA, PHA.

Kyseliny rozdělujeme do tří skupin:

Kyseliny AHA jsou alfa-hydroxykyseliny. Existuje 7 typů těchto kyselin: kyselina mléčná, kyselina glykolová, kyselina jablečná, kyselina maleinová, kyselina citrónová, kyselina vinná a kyselina mandlová. Jak již bylo řečeno, kyseliny v závislosti na jejích typu a koncentraci mohou mít mimo jiné hydratační, exfoliační, protizánětlivé, antibakteriální, normalizační a protivráskové účinky.

Kyseliny BHA jsou beta-hydroxykyseliny. V této skupině se objevuje pouze jedna kyselina - kyselina salicylová. Má keratolytické a antibakteriální účinky, proto se často doporučuje pro mastnou a problematickou pokožku.

Posledním typem kyselin jsou kyseliny PHA, kde rozlišujeme glukonolakton, glukoheptanolakton a kyselinu laktobionovou. Jedná se o skupinu nejmírnějších kyselin, které jsou vhodné pro citlivou pleť.

Během těhotenství se používání kyselin nedoporučuje. Většinu kyselin také nepoužíváme v létě. V tomto období můžete zvolit jemnější kyseliny ze skupiny PHA, kyselinu azelaovou nebo kyselinu mandlovou. Nezpůsobují podráždění pokožky a budou vhodné dokonce i pro citlivou pleť a pokožku s rozšířenými nebo popraskanými žilkami. Během kúry kyselinami je vysoká ochrana před sluncem nesmírně důležitá a nezbytná.

Kyseliny jsou účinné látky, které si díky své účinnosti získávají na popularitě. Rozdělujeme je do tří skupin:

AHA kyseliny neboli alfa-hydroxy kyseliny, kam patří: kyselina mléčná, glykolová, jablečná, maleinová, citronová, vinná a mandlová. Jejich aktivita a účinky se mohou lišit v závislosti na typu kyseliny a její koncentraci. Vykazují jak exfoliační, tak antibakteriální vlastnosti, stejně tak mají protizánětlivé, normalizační, dokonce hydratační a protivráskové vlastnosti.

BHA kyseliny neboli beta-hydroxy kyseliny. Tato skupina zahrnuje pouze kyselinu salicylovou, která je v kosmetologii dobře známým pojmem. Používá se především k péči o mastnou, problematickou se sklonem k akné a zanesenou pleť, protože má antibakteriální vlastnosti a účinně odstraňuje odumřelé kožní buňky (to znamená, že má keratolytický účinek).

Mezi PHA kyseliny řadíme glukonolakton, glukoheptanolakton a kyselinu laktobionovou. Jedná se o relativně jemné kyseliny, které se doporučují pro pleť citlivou a kuperózní (s rozšířenými žilkami).

Co byste měli vědět o AHA, BHA a PHA kyselinách v kosmetice?

Použitím kyselin můžete změnit stav pokožky a její celkový vzhled, ale tento typ péče vyžaduje zvláštní pozornost. Nejprve je třeba mít na paměti, že nanesením produktů s kyselinami, zejména AHA a BHA, můžeme v první fázi podráždit pokožku a způsobit její zarudnutí, které však častějším používáním odezní. Během používání přípravků s kyselinami nezapomínejte používat ochranné krémy s UV faktorem. V létě, tzn. v období silného slunečního záření se používání kyselin nedoporučuje. V případě potřeby zvolte mírnější formu kyseliny (například přípravky s PHA kyselinami).
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory Cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím
pixel